Понеділок, 06.05.2024, 00:39
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги Талалаївської районної ради"

Боротьба з корупцією

Головна » 2019 » Березень » 29 » ЗЛОВЖИВАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИМ РЕСУРСОМ І НЕЗАКОННОЇ АГІТАЦІЇ У ЗАКЛАДАХ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я
11:31
ЗЛОВЖИВАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИМ РЕСУРСОМ І НЕЗАКОННОЇ АГІТАЦІЇ У ЗАКЛАДАХ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

ЗЛОВЖИВАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИМ РЕСУРСОМ І НЕЗАКОННОЇ АГІТАЦІЇ У ЗАКЛАДАХ

ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

(збірник типових ситуацій)

Міжнародна фундація виборчи  систем (IFES) в Україні.

Неприбуткова міжнародна організація, що підтримує право громадян на вільні та чесні вибори. Робота IFES в Україні спрямована на сприяння обговоренню реформи виборчого законодавства, посилення спроможності громадянського суспільства здійснювати аналіз та просувати розв’язання ключови проблем доброчесності виборів, забезпечення впровадження критично важливої реформи політичного фінансування, а також зміцнення спроможності членів виборчи комісій шляом надання тенічної допомоги ЦВК. IFES зосереджує свою діяльність на процесі реформ і ї змісті, сприяючи інклюзивному діалогу між зацікавленими сторонами та надаючи тенічну допомогу в напрацюванні законодавства, що відповідає європейським стандартам. Одним із основни завдань в рамка сприяння реформі виборчого законодавства є підтримка зусиль ЦВК з посилення прозорості та впровадження контролю за політичними фінансами, протидія політичній корупції та зловживанню державними ресурсами.

Громадянська мережа ОПОРА

Одна з провідни неурядови та позапартійни всеукраїнськи організацій громадського контролю та адвокації у сфері виборів, парламентаризму, освіти, управління спільною власністю, енергоефективності, місцевого самоврядування, а також всеосяжного впровадження принципу відкрити дани. ОПОРА прагне сталого розвитку суспільства, незворотни змін, які можуть бути забезпечені через якісні інституційні реформи, позитивні соціальні та культурні зрушення. Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. 

ГО “Центр UA” (Центр спільни  дій)

Неприбуткова громадська організація, яка поєднує роботу аналітико-адвокаційної групи та моніторингового хабу. Ми творимо суспільство відкритого доступу через спільні дії громадян. Тому наша команда вже кілька років поспіль працює над розробкою та просуванням змін до національних та місцевих політик, здійснює громадський контроль прозорості, підзвітності та відкритості органів влади.

СИТУАЦІЯ 1.

Ви – головний лікар районної лікарні комунальної власності. Ви отримуєте дзвінок від начальника відділу охорони здоров’я районної державної адміністрації, який у наказовому тоні повідомляє, що ви зобов’язані забезпечити членство п’яти працівників вашої лікарні в дільничній виборчій комісії від одного з кандидатів на пост Президента України.

Згідно зі статтею 5 Закону України «Про вибори Президента України», участь громадян у виборах є добровільною і ніто не може бути примушений до участі в них, зокрема і до членства у виборчій комісії. У цьому полягає принцип добровільної участі у виборах. Відповідно, дії начальника відділу охорони здоров’я районної державної адміністрації можна вважати протиправними, адже вони містять ознаки складу злочину, передбаченого статтею 157 Кримінального кодексу України, а саме перешкоджання вільному здійсненню громадянином

свого виборчого права, поєднане з примушуванням, вчинене службовою особою з використанням свого службового становища. Вчинення цього злочину може тягти покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі на строк від 2 до 5 років. Крім того, такі дії можна розцінювати як зловживання адміністративним ресурсом, адже начальник відділу охорони здоров’я використовує свої владні повноваження на користь конкретного кандидата, а також намагається залучити до цього процесу працівників закладу комунальної власності. Якщо ви погодитеся і виконаєте вказівку начальника відділу, вам також загрожуватиме кримінальна відповідальність відповідно до частини 3 цієї статті. У цьому разі таку поведінку можна буде трактувати як перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права, поєднане з примушуванням, вчинене за попередньою змовою групою осіб. Санкція за це правопорушення передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

РЕКОМЕНДОВАНІ ДІЇ: Відмовитися виконувати вказівку начальника відділу о орони здоров’я районної державної адміністрації і повідомити йому, що в його дія наявні ознаки злочину, за який його можуть притягнути до кримінальної відповідальності. Звернутися за регіональними контактами незалежної спостережної організації ОПОРА на сайті oporaua.org У разі продовження спроб начальника відділу примусити вас виконувати його наказ звернутися до територіального відділу Національної поліції із заявою щодо вчинення правопорушення або за номером 102.

СИТУАЦІЯ 2.

Ви – лікар районної лікарні комунальної власності. Ви отримуєте повідомлення від представника адміністрації лікарні щодо того, що наступного тижня в приміщенні районної ради відбудеться зустріч із кандидатом на пост Президента України. У повідомленні також ідеться, що адміністрація лікарні забезпечить транспорт для підвезення працівників вашої лікарні на цей захід.

Згідно з частиною 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Якщо під час зустрічі з кандидатом наступного тижня він закликатиме голосувати за себе, ця зустріч буде однією із форм передвиборчої агітації. У такому разі її проведення в приміщенні районної ради порушуватиме частину 20 статті 64 цього Закону, якою заборонено використовувати приміщення органів місцевого самоврядування для проведення заодів передвиборчої агітації. Відповідальність за це порушення передбачена статтею 21210 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді штрафу від 30 до 80 неоподатковувани мінімумів доодів громадян, тобто від 510 до 1 360 грн. Крім того, ці дії можна розцінювати як зловживання адміністративним ресурсом, бо своїми вчинками представники адміністрації лікарні намагаються використати працівників закладу комунальної власності на користь певного кандидата. Якщо адміністрація лікарні вимагатиме від вас взяти участь у цій зустрічі, такі дії можна розцінити як порушення вимог частини 2 статті 6 Закону України «Про вибори Президента України», яка забороняє застосування погроз чи будь-яки інши дій, що перешкоджають вільному формуванню та виявленню волі виборця. У такому разі представникам адміністрації лікарні може загрожувати кримінальна відповідальність за статтею 157 Кримінального кодексу України. Санкцією за вчинення цього злочину є обмеження чи позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.

РЕКОМЕНДОВАНІ ДІЇ:

1.Відмовитися від пропозиції представників адміністрації лікарні брати участь у зустрічі з кандидатом.

2.Попередити представників адміністрації лікарні, що агітація під час зустрічі з кандидатом у приміщенні районної ради містить ознаки порушення законодавства.

3.Звернутися за регіональними контактами незалежної спостережної організації ОПОРА на сайті oporaua.org

4.У разі тиску чи примусу з боку адміністрації лікарні звернутися до територіального відділу Національної поліції із заявою про вчинення правопорушення або за номером 102.

СИТУАЦІЯ 3.

Ви – головний лікар районної лікарні комунальної власності. Ви присутні на апаратній нараді, скликаній департаментом охорони здоров’я районної державної адміністрації. Під час наради працівник департаменту охорони здоров’я у своєму виступі наголошує, що один із кандидатів на пост Президента України забезпечив закупівлю необхідного устаткування для лікарень району, і закликає всіх присутніх підтримати цього кандидата на виборах.

Відповідно до частини 1 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України», публічні заклики голосувати за або не голосувати за кандидата на пост Президента України або публічні оцінки діяльності кандидата на пост Президента України є однією з форм ведення передвиборної агітації. Водночас посадові та службові особи органів виконавчої влади не мають права брати участь у передвиборній агітації в робочий час. Про це йдеться у частині 1 статті 64 цього Закону. Тому у висловлювання посадової особи департаменту оорони здоров’я є ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 21210 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме здійснення передвиборної агітації особою, яка не має на це права. Вона передбачає покарання у вигляді накладення штрафу на посадови осіб у розмірі від 50 до 80 неоподатковувани мінімумів доодів громадян, тобто від 850 до 1 360 грн. Крім того, відповідні висловлювання зазначеної посадової особи порушують частину 4 статті 4 Закону, яка вимагає від органів виконавчої влади рівного й неупередженого ставлення до всі кандидатів на пост Президента. Ці дії також можна трактувати як зловживання адміністративним ресурсом, адже відповідний посадовець використовує владні повноваження, яким він наділений, для надання переваги конкретному кандидатові.

РЕКОМЕНДОВАНІ ДІЇ:

1.Попередити посадовця департаменту о орони здоров’я, що в його дія вбачаються ознаки порушення законодавства і йому загрожує адміністративна відповідальність.

2.Якщо після висловленого попередження зазначений посадовець продовжує агітувати за кандидата, звернутися із заявою про вчинення правопорушення до територіального відділу Національної поліції або за номером 102.

3.Звернутися за регіональними контактами незалежної спостережної організації ОПОРА на сайті oporaua.org.

Подати звернення до Національної поліції можна через офіційний веб-сайт: www.npu.gov.ua/podati-zvernennya

Контакти територіальних підрозділів Національної поліції можна знайти тут: www.npu.gov.ua/policziya-v-oblastyax

Якщо вам потрібна фахова юридична допомога, зателефонуйте за номером безоплатної правової допомоги 0 800 213 103

Переглядів: 760 | Додав: shaleniy2017 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
RSS

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 12

Друзі сайту

  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz
  • Статистика


    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0